sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Gili Trawangan: Part 1

Cidomo - paikallinen hevoskärry
Hulinan ja rauhallisuuden täydellinen tasapaino. Terveisiä vaan Markukselle Suomeen – hyvän suosituksen annoit! Noin tunnin venematka Nusa Lembonganilta meni leppoisasti. Matkustustilassa näytettiin parista taulutelkkarista juuri elokuvateattereihin saapuneita leffoja, joita olikin jo aikaisemmin Balin kaduilla tarjottu itse tulostetuilla kansikuvilla varustettuna parin euron hintaan. Tästä alkoi lomailujakson pisin stoppi, jonka aikana tuli koettua trooppinen myrsky, tavattua hienoja ihmisiä ja ensimmäinen torakka (video lopussa), sekä poltettua ihoa vähän lisää.

Olimme jälleen kerran liikkeellä ilman varattua majoitusta, joten tuttuun tapaan lähdimme sellaista etsimään. Rannalla olikin valmiiksi paikallisia kiinteistönvälittäjiä näyttämässä kuvia lukaaleista, joiden olemassaoloa kyseisellä saarella syvästi epäilen. Saaren pienen koon, sekä rikkaan ja hauraan luonnon vuoksi moottoriajoneuvoja ei ole käytössä lainkaan. Kulkeminen käydään joko jalan, polkupyörällä tai paikallisten ohjaamilla hevoskärryillä. Kävelyksihän se sitten meni, joka toki minulle passasi, sillä oma rinkkani oli edelleen teillä tuntemattomilla. Koska budjettimme oli kärsinyt vakavan, lähes Kreikan tilanteeseen
verrattavissa olevan talouskriisin, etsimme täydellistä (halpaa) asumusta muutaman tunnin, jonka aikana saimme nauttia myös reissun ensimmäisestä kunnon vesisateesta. Lopulta olimme kävelleet saaren toiseen päähän, jossa kärsimyksemme huomannut länsimaalainen sukellusyrittäjä neuvoi alueen jonne mennä ja soitti meille vielä hevoskärryn. Oli muuten huima kokemus tuo hevoskärry. Kura lensi, kärry meinasi kaatua jokaisen puunjuuren kohdalla ja päälaki löi tahtia kärryn kattorakenteen rautakehikkoon. Suosittelen kärryä siis kaikille extremematkailijoille, adrenaliinihirmuille ja yleisesti kivusta nauttiville!

Gilin saariryhmä sijaitsee Balin ja Lombokin välillä. Yhteensä kaikilla kolmella saarella on n. 3500 pysyvää asukkia. Ennen asuttamattomat saaret valjastettiin 1970-luvulla kookoksen viljelyyn, ja
Voisin näillä vesillä seilata useamminkin
maanomistusoikeudet olivat yksityisillä yrityksillä. Viljelmät eivät kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta, joka yhdessä Balin matkailusuosion kasvun kanssa johti Gilin muutosta kohti reppureissaajien, sukeltajien ja bilettäjien mekaksi. Yritykset olivat hylänneet maansa ja liiketoimintansa, mutta matkailusuosion tuoman uuden potentiaalin vuoksi ne saivat omistuksilleen uuden kiinnostuksen kipinän. Paikalliset olivat kuitenkin jo asuttaneet maat ja perustaneet omia liiketoimintojaan, ja taistelu maaoikeuksista jatkuu vielä tänäkin päivänä. Meidän kohteemme Gili Trawangan on saarista niin asukasluvultaan kuin pinta-alaltaankin suurin ja eniten kehittynyt. Gili Air ja Meno ovat pienempiä, rauhallisempia ja enemmän mm. häämatkailijoiden suosiossa. Trawangan on saanut nimensä Indonesian kielen sanasta Terowongan (tunneli), sillä saarelta löytyy Japanin toisessa maailmansodassa rakennuttama tunneli/bunkkeri. Noniin, karkaa taas tämä historian oppitunti…

Pari poikaa ja eka majotus Trawanganilla
Legenda tanssivasta miehestä syntyy
Kämpille päästyämme korkattiin Bintangit, kuunneltiin Kygoa ja tehtiin tuttavuutta naapurin kanadalaisjäpiköihin. (Tässä vaiheessa mainostettakoon sen verran, että mikäli olet matkakaiuttimen tarpeessa, on Bosen SoundLink Mini törkeän kätevä ja laadukas peli roolin täyttämiseen. Reissutoveri Villen tyttöystävälle pisteet, oivan lahjan meni ostamaan). Musiikin kuuntelu jatkui Sama-Samassa, jossa hyväntuuliset länkkärit ja paikalliset tulivat saumattomasti toimeen. Huumeita tarjottiin edelleen laidasta laitaan, kuulemma Lombokista tulee tavaraa säännöllisin toimituksin. Naisia ei tosin taidettu enää kaupata kertaakaan. Tavallista ei-maksullista tarjontaa kyllä löytyy laajalta skaalalta, mikäli on saarelle tullut naisen läheisyyden toivossa. Toisaalta niin löytyy kilpailuakin, joten suosittelen kaikille nuorille miehille britti- tai aussiaksentin hommaamista, parin vuoden salitreeniä, tatuointeja ja täydellisen tasaista rusketusta, mikäli halajaa etulyöntiasemaa. Tai vaihtoehtoisesti olet hauska jätkä.” Sama Sama” on muuten indonesiaa ja tarkoittaa suomeksi ”ole hyvä”. Toinen oppimani sana on ”tri makasi”, joka on puolestaan ”kiitos”. Näillä pärjäsi jo useimmissa tilanteissa, sillä paikalliset puhuivat yllättävän hyvää englantia. Ilta Ole Hyvä -baarissa jatkui Villen ja Joonaksen haastaessa kanukkinaapurit beer bongiin. Taistelu oli mitä mainioin, mutta veljemme Pohjois-Amerikasta veivät lopulta voiton. Ilta oli kuitenkin ikimuistoinen, sillä erään ryhmämme jäsenen (Joonas Veikkola, nimi ei ole muutettu) eri vuosikymmenet saumattomasti yhdistävät tanssiliikkeet saivat koko saaren välittömän huomion. Koko loppuvisiitin ajan seurueemme tunnistettiinkin saaren jokaisessa kolkassa ja Joonaksesta tuli myyttinen ”The Dancing Guy”.



Loppuun vielä muutamia yleisiä huomioita: (Ensinnäkin pahoittelut videolla esiintyvästä kielenkäytöstä, joka johtui kollektiivisen pelon aiheuttamista sekavista tunteista). Internet-yhteydet ovat poikkeuksetta aivan kammottavia Soneraan tai Elisaan tottuneille. Indonesiassa paikalliset tietoliikennefirmat mainostavat ylpeinä ”jopa yhden megan nettiä”. Vaikka lähes kaikista majoituksista löytyy wifi, suosittelen kokeilemaan yhteyttä ennen kuin valitset kyseisen paikan, mikäli todella tarvitset nettiyhteyttä. Vielä huonommin näillä syrjäisillä saarilla toimii vessat, jotka eivät yksinkertaisesti vedä. Jokaisessa käyttämässämme majoituksessa oli samainen tilanne, viimeistään parin käyttökerran jälkeen pönttö kelpasi enää korkeintaan huonoksi akvaarioksi. Ja vielä niistä huumeista. Mikäli niitä on aivan pakko päästä kokeilemaan, kysy vinkkejä paikan päällä vähänkään pidempään olleilta länsimaalaisilta, jotta et tule huijatuksi a) rahallisesti ja b) ennen kaikkea terveydellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti