sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Hofsteden kansallisten kulttuurien ulottuvuudet – Suomi vs. Korea, osa 1/2

Geert Hofstede
Geert Hofstede on alankomaalainen kulttuurintutkija. Hän on tehnyt tutkimusta liittyen kansallisten kulttuurien ja organisaatiokulttuurien vuorovaikutuksiin. Hänen parhaiten tunnettu työnsä käsittelee kansallisten kulttuurien eri ulottuvuuksia, joista kahta ensimmäistä käsittelen tässä blogimerkinnässä.

Ensimmäinen ulottuvuus käsittelee valtaetäisyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuinka pitkälle yhteiskunnan heikoimmat jäsenet hyväksyvät ja odottavat, että valta maassa jakautuu epätasaisesti.


Suomessa tämä luku on kokemukseni mukaan varsin pieni. Näinkin kehittyneessä länsimaisessa yhteiskunnassa jopa kaikkein heikoimmilla eväillä varustettu kansalainen odottaa saavansa tiettyjä palveluita ja yhteiskunnan antamaa tukea toimeentuloa varten. Varsinkin viime vuosina sosiaalisen median kasvavan roolin myötä pienetkin yhteiskunnan epäkohdat tulevat varsin nopeasti suuren yleisön tietoisuuteen, eikä tasa-arvosta olla perinteisesti valmiita tinkimään. Totta kai alemman yhteiskuntaluokan ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyväksyneet roolinsa, eivätkä he odota saavansa vallan ja vaikutuksen suhteen paljoakaan, mutta jokaisessa tilanteessa vallitsee kuitenkin selkeä raja, johon viiva vedetään, eikä sen alle anneta kenenkään pudota. Ammattiliitotkin pitävät sen verran hyvää huolta omistaan, että esimerkiksi työntekijöiden oikeuksia on Suomessa todella vaikea lähteä polkemaan.


Koreassa sen sijaan lyhyen kokemukseni perusteella vallan jakautuminen tietyille henkilöille, alueille ja organisaatioille on todellista arkipäivää, eikä sitä sen enempää kyseenalaisteta. Ihmiset hyväksyvät oman roolinsa. Nuoret pyrkivät koulutuksen ja oikean kumppanin valinnalla vaikuttamaan tulevaisuuteensa, mutta myöhemmässä elämänvaiheessa vaikutusmahdollisuudet vähenevät ja ihminen asettuu omalle paikalleen. Hierarkia on maassa suuressa roolissa, ja ylhäältä tulevat käskyt otetaan lähtökohtaisesti mukisematta vastaan. Myös korruptiota esiintyy Suomeen verraten paljon enemmän, joten monet kokevat olonsa voimattomaksi taistellessaan mm. ylemmältä valtiontasolta tulevia ohjeita ja säännöksiä vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti